torsdag den 31. juli 2014

Neil Gaiman - et nostalgisk gys

Coraline af Neil Gaiman, fra forlaget Harper Perennial, udgivet i 2006 (oprindeligt udgivet i 2002) 
The Ocean at the End of the Lane af Neil Gaiman, fra forlaget William Morrow, udgivet i 2013

Jeg tog først hul på Neil Gaimans forfatterskab for få uger siden, hvilket er en stor fejl! 
Indtil videre har jeg læst Coraline og The Ocean at the End of the Lane, som begge, på trods af deres få antal sider, stadig skaber efterdønninger i mit sind. De er nemlig begge indsvøbt i en helt særlig stemning. Når jeg tænker tilbage på de mareridt, jeg havde som barn, husker jeg nogle af dem som voldsomt makabre. Det var ikke nødvendigvis selve handlingen i mine mareridt, der var skrækindjagende, men detaljerne. Personer og ting kunne fremstå sindssygt uhyggelige gennem deres deformitet i forhold til virkeligheden. Det er lige præcis denne følelse af barnlig rædsel, de to bøger skildrer til perfektion. Selvom bøgernes handling er vidt forskellig, har de meget tilfælles. Begge hovedpersoner er børn, hvis fejltagelser resulterer i et overnaturligt kaos. Fælles for disse børn er erkendelsen af, at verden ikke er hvad den ser ud til, og at alting er uendeligt skrøbeligt.
I Coraline bliver hendes forældre taget til fange af hendes falske mor, et overnaturligt og frygtindgydende væsen, der lever i en anden verden. Dette væsen har skabt en parallelverden, som det ønsker at Coraline skal leve i, og tager derfor familien fra hende, så hun kan slutte sig til sin nye familie. 
Denne parallelverden er en skal, og jo mere Coraline afslører tomheden bag denne skal, jo mere gyser man som læser. Hele denne rejse ind i en parallel verden, hvor tingene ved første øjekast er som de plejer, men ved nærmere eftersyn blot er kopier, virker som ét langt mareridt. 
I The Ocean at the End of the Lane bliver vi igen introduceret for en tryg verden, som snart skal vise sig at være ved at styrte i grus. Hovedpersonen bliver aldrig tiltalt ved navn, men denne anonymitet gør det kun lettere for læseren at identificere sig med den voksne, der ser tilbage på en glemt barndom. 
Den lille dreng introducerer os, ligesom Coraline, for en parallelverden. Efter et besøg i denne verden, som huser udefinerbare monstre, opdager drengen en orm i sin fod. Den er grå og lyserød. Ormen fremtvinger en fornemmelse af, at noget simpelthen er forkert, og denne fornemmelse bliver til rædsel, når drengen dagen efter bliver introduceret til den nye hushjælp, der er dukket op ud af ingenting og tilbyder at hjælpe til i huset uden at få noget for det. Denne hushjælp bærer en kjole der er grå og lyserød
Historierne udvikler sig fra disse udgangspunkter i en mørk og fascinerende retning, og som Neil Gaiman selv udtaler om Coraline:
"It was a story, I learned when people began to read it, that children experienced as an adventure, but which gave adults nightmares."
/Michella 




onsdag den 30. juli 2014

De første spæde skridt

Så fik jeg (endelig) oprettet min egen blog.
Jeg har i en længere periode haft lyst til at oprette den, men jeg har været i tvivl om hvorvidt jeg vil være i stand til at opdatere den flere gange om ugen, om jeg nu også har nok at sige, om jeg kan formidle de tanker, der farer gennem mit hoved, når jeg læser en bog osv. osv..
Nu giver vi det et forsøg!
Mit navn er Michella, og jeg læser litteraturvidenskab på Syddansk Universitet i Odense. Jeg bruger altså meget tid på at læse forskellige former for litteratur - både i forbindelse med studie og fritid. Gennem inspiration fra andre blogs føler jeg et behov for at dele og debattere mine læseoplevelser med jer, og jeg har på det grundlag besluttet mig for at kaste mig ud i "projekt blog".
Jeg er ny i dette bloggerunivers, så jeg vil i starten foretage små forsigtige skridt og se, hvad det kan føre til.
Jeg håber i vil følge mig på denne magiske rejse gennem litteraturens og hverdagens små mirakler.


/Michella